GAYA EKSKLUSIF

GAYA EKSKLUSIF
Gaya Eksklusif - Online Kurta Shoppe

Khamis, 12 Ogos 2010

Syed Hamid telah melanggar Akta Belia (Akta 668)?


Laporan akhbar tempatan jelas menunjukkan bahawa Mesyuarat Agung Tahunan MAYC Kebangsaan 2010 telah dilaksanakan dengan jayanya. Presiden MAYC bagi penggal baru ini ialah Akhramsyah Sanusi. Beliau adalah pemimpin yang dipilih dalam suatu Mesyuarat Agung Tahunan.

Berbanding Syed Hamid, hanyalah seorang Presiden Penaja MAYC sejak 20/11/2008 dan tempoh tersebut berakhir pada 30/07/2010. Syed Hamid BUKAN LAGI Presiden MAYC! Dia tak boleh lagi bertindak sebagai Presiden MAYC dan dia mesti memahaminya.

Isu yang pembaca sedang baca ini adalah isu tentang sebuah organisasi belia. Soalnya, beliakah lagi Syed Hamid itu? Pastinya dia amat tua sekarang. Dan sikapnya yang masih terhegeh-hegeh nak ambil pusing pasal organisasi belia sememangnya melawan naluri alam.

Syed Hamid mestilah tahu menghormati aspirasi generasi belia. Beliau mestilah memahami bahawa kini zaman telah berubah dan beliau juga mesti berubah. Beliau mestilah bijak menangani isu yang timbul dengan cara orang tua tangani. Sekiranya beliau masih berfikir bahawa beliau adalah seorang "belia", pastilah ada sesuatu yang tak kena padanya.

Jalan yang mudah, ialah Syed Hamid patut berasa malu dan menghubungi Presiden MAYC yang baru, Sdr Akhramsyah Sanusi. Ucapkanlah tahniah kepada Presiden MAYC yang baru dan serahlah kepimpinan MAYC dengan hati yang rela.

Sekiranya Syed Hamid cuba menongkah arus, dia hendaklah ketahui. Arus yang dia sedang tongkahi itu amat kuat dan deras sekali. Dalam usia tua sebegitu, wajarlah Syed Hamid merenung dirinya di hadapan cermin dan beristighfar kepada Allah. Apakah dia BERSEDIA NAK MENONGKAH ARUS? Atau nanti ARUS ITU akan MENGHANYUTKAN DIRINYA.......

Ahad, 1 Ogos 2010

Anak Sanusi Junid terajui MAYC

Anak Sanusi Junid terajui MAYC
Oleh Hazirah Che Sab
zeehan@bharian.com.my
2010/08/01

Akhramsyah Sanusi
Akhramsyah Sanusi
PETALING JAYA: Persatuan Kelab Belia Malaysia (MAYC) mulai semalam diterajui muka baru, Akhramsyah Sanusi selepas 11 tahun dipimpin Tan Sri Syed Hamid Albar, sekali gus menyegarkan kembali pertubuhan berusia 54 tahun itu yang selama ini bergolak.

Akhramsyah, 36, anak pemimpin veteran UMNO, Tan Sri Sanusi Junid, dipilih sebulat suara pada mesyuarat agung tahunan (AGM) MAYC bagi tempoh 2010/2012.

Pertubuhan itu dianggotai 311 kelab gabungan dipimpin Syed Hamid yang juga bekas Menteri Dalam Negeri, sejak 1999 selepas mengambil alih daripada Sanusi yang menerajuinya selama 28 tahun.
AGM yang diadakan di sini semalam adalah yang pertama dalam tempoh lima tahun.

AGM itu sepatutnya diadakan pada 2006 tetapi ditangguhkan sehingga 2007 tetapi masih gagal diadakan berikutan masalah dalaman.

Kepemimpinan MAYC yang dipilih adalah muka baru termasuk timbalan presiden, Abdul Karim Mohamad manakala Setiausaha Agung, Ahmad Ansor Mohd Rivai Batubara.

Ketika ditemui selepas AGM itu, Akhramsyah yang juga pengurus operasi peruncitan sebuah syarikat minyak antarabangsa, berkata matlamat utama kepemimpinannya ialah menyelamatkan MAYC daripada dibubarkan berikutan krisis kepemimpinan pertubuhan itu.
“MAYC sudah menerima beberapa surat amaran meminta AGM diadakan tetapi terus ditangguhkan tanpa diberi sebarang tarikh. Pejabat Pendaftar Belia (ROY) tidak mengambil kira itu semua kerana mengikut perlembagaan, AGM mesti diadakan.

“Ahli juga mahukan kepemimpinan muda menerajui kelab ini tetapi kami tidak sekali-kali mengenepikan pandangan orang veteran,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya turut menjemput Syed Hamid selaku pemimpin MAYC sebelum ini, untuk menghadiri AGM itu. Syed Hamid tidak hadir pada majlis itu.

“Kami menjemput semua pihak tetapi perwakilan dari Kelantan, Pahang dan Melaka tidak hadir. Perwakilan Kelantan memberi alasan salah seorang wakil rakyat mereka sedang nazak tetapi agak terkilan ketidakhadiran perwakilan Pahang dan Melaka. Namun kita masih bersangka baik, mungkin mereka ada hal yang tidak dapat dielakkan.

“Mungkin mereka mengambil nasihat pihak lain supaya tidak menghadiri AGM kali ini. Saya bersyukur kerana pemilihan perwakilan kali ini berjalan lancar. Kepemimpinan lama juga perlu terbuka untuk menerima orang muda. Mereka boleh mempengaruhi tetapi jangan menghalang,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan menghantar laporan kepada ROY mengenai situasi terkini selepas AGM dan pemilihan diadakan dan menunggu tindakan ROY selanjutnya.